Wat te doen met de foutmelding 'De door het systeem gereserveerde partitie kan niet worden bijgewerkt'?
Pierre vraagt:
Bij het updaten naar Windows verschijnt telkens het bericht dat de door het systeem gereserveerde partitie niet kan worden bijgewerkt. Ik kan Windows daardoor niet updaten naar de laatste versie. Heb je daar een oplossing voor?
Antwoord:
Dit probleem komt vaak voor bij het upgraden van Windows 10 naar Windows 11, dan wel bij het installeren van een onderdelenupdate voor Windows 11. Bevat de eerste partitie op de schijf (oftewel de 'door het systeem gereserveerde' partitie) niet genoeg vrije ruimte, dan loopt de installatie vast en krijg je de foutmelding De door het systeem gereserveerde partitie kan niet worden bijgewerkt. Dit probleem ontstaat omdat na elke onderdelenupdate wat vrije ruimte van de door het systeem gereserveerde EFI-partitie wordt afgesnoept. Dat gaat dus goed totdat er op de EFI-partitie onvoldoende ruimte beschikbaar is om de installatie succesvol te kunnen afronden.
Bij een schone installatie van Windows komt dit probleem niet voor aangezien de schijf dan opnieuw wordt gepartitioneerd, waarbij direct een grotere EFI-partitie wordt aangemaakt. Bij de installatie van een onderdelenupdate wordt de partitie-indeling echter niet aangepast. Om van de foutmelding af te komen, zal de reeds aanwezige EFI-partitie dus eerst vergroot moeten worden. Dit kan met behulp van een partitioneringstool zoals MiniTool Partition Wizard Free (download: www.minitool.com). Door de Windows-partitie (in dit voorbeeld de C:-partitie) iets te verkleinen en 'naar rechts' te verplaatsen, kan de vrijgekomen ruimte Unallocated worden gebruikt om de 'voor het systeem gereserveerde' EFI-partitie te vergroten. Probleem is echter dat er direct rechts van deze partitie vaak ook nog een kleine partitie van 16 MB staat, die zich niet laat verplaatsen (de optie Move/Resize ontbreekt dus).
Dit probleem is op te lossen door de 16 MB-partitie te kopiëren naar de reeds vrijgemaakte ruimte net vóór de C:-partitie, waarna de originele 16 MB-partitie verwijderd kan worden. Dit gaat als volgt: klik met rechts op de 16 MB-partitie, optie Copy, selecteer de 'unallocated' schijfruimte, knop Next, sleep de gekopieerde partitie zo ver als mogelijk naar rechts (tot tegen de Windows-partitie aan), sluit af met de knop Finish en verwijder de originele partitie via een rechter muisklik, optie Delete. Hierna kan de eerste (door het systeem gereserveerde) partitie met de optie Move/Resize worden vergroot. Pas tot slot de voorgestelde wijzigingen toe met de knop Apply en herstart de pc met de knop Restart Now. Al met al is dat dus een flinke, en tevens risicovolle klus!
Eenvoudige alternatieve oplossing
Vind je het vergroten van de partitie te ingewikkeld of te veel werk dan is er nog een eenvoudig alternatief om van de foutmelding tijdens de setup af te komen: het vrijmaken van ruimte op de EFI-partitie door onnodige bestanden te verwijderen. Met name de bestanden met lettertypes (fonts) voor vreemde talen kunnen veilig verwijderd worden, deze zijn voor de doorsnee gebruiker toch niet nodig. Dit gaat als volgt: klik met rechts op de startknop, optie Terminal (Beheerder) of optie PowerShell (Beheerder) en geef de volgende commando's:
MOUNTVOL Z: /s
DEL Z: \EFI\Microsoft\Boot\Fonts\*.* /Q
Met het eerste commando krijgt de EFI-partitie tijdelijk de schijfletter Z: toegewezen (neem eventueel een andere schijfletter als Z: al in gebruik is) en met het tweede commando worden de betreffende TTF-bestanden gewist. Dit gaat goed zolang hiermee voldoende ruimte beschikbaar kan worden gemaakt, het probleem wordt zodoende dus wel doorgeschoven naar de installatie van een toekomstige Windows-versie...
LET OP: Hoewel het verkleinen van de Windows-partitie doorgaans zonder gegevensverlies lukt, is het niet zonder risico. Het is daarom verstandig om eerst je persoonlijke gegevens veilig te stellen voordat je aan deze operatie begint.