Het inzetten van IP-camera's voor bewakingsdoeleinden

LET OP: De informatie op deze pagina is niet meer up-to-date!

Dit artikel gaat voor de verandering eens niet over Windows maar over randapparatuur: de bewakingscamera. En omdat dit niet mijn vakgebied is, is het artikel geschreven in samenwerking met Siebe Bosch. In plaats van de oude vertrouwde analoge bewakingscamera wordt steeds vaker gekozen voor een digitale aangezien deze in een handomdraai op een (al dan niet draadloos) netwerk is aan te sluiten. Het beeldmateriaal kan vervolgens eenvoudig via de computer worden beheerd en in sommige gevallen zelfs via de mobiele telefoon! Met het stijgende aantal inbraken en het algeheel groeiende gevoel van onveiligheid een interessant onderwerp voor particulieren én ondernemers.

Bewakingscamera's en meer!

Bent u voornemens uw bezit (woonhuis, bedrijf, garage of tuin maar ook de boot, parkeerplaats, magazijn, loods, etc.) met videocamera’s te gaan bewaken dan zult u vooraf een aantal zaken goed moeten overdenken. Het ruime aanbod maakt het namelijk niet altijd even eenvoudig de juiste camera voor de juiste situatie te kiezen… Voordat een videobewakingscamera wordt aanschaft, zal dus eerst moeten worden bepaald wat uw wensen en mogelijkheden zijn. De volgende punten zijn van belang:

Analoge of digitale camera

Grof gezegd zijn videobewakingscamera's er in twee uitvoeringen: analoog en digitaal. De analoge camera gaat al jaren mee en wordt zelfs in het huidige digitale tijdperk nog frequent toegepast. De digitale camera (ook wel IP-camera genoemd) is echter de camera van de toekomst. Ook al zijn de meeste typen (nog) een stuk duurder dan de analoge modellen, de digitale camera wint steeds meer terrein. Dat is met name te danken aan het gemak waarmee ze in een (draadloos) netwerk kunnen worden opgenomen. Daarnaast is de beeldkwaliteit (resolutie) vele malen beter dan dat van analoge camera’s.

Bekabeling (voor datastream en voeding)

Camera's hebben naast een aansluiting voor de datastream ook voeding (elektriciteit) nodig. Bij analoge camera's verloopt de datastream normaal gesproken via een COAX-kabel, bij digitale camera's via CAT5-bekabeling naar de router (de standaard ethernetverbinding). Met extra uitbreidingen (videoservers, omvormers e.d.) zijn beide bekabelingen echter universeel, voor alle camera's geschikt te maken. Door toevoeging van een switch kunnen extra camera’s (en/of andere netwerkapparatuur) op de ethernetverbinding worden aangesloten. Indien wenselijk kan ook gebruik worden gemaakt van een beveiligde draadloze netwerkverbinding (WiFi). Nadeel van draadloos is wel dat het signaal door kwaadwillende kan worden verstoord waardoor het beeld wegvalt!

Terwijl voor een analoge camera nog aparte voedingsspanning moet worden aangelegd (voor elke camera één, bij 12V kan dat eventueel worden geïntegreerd in de COAX-kabel), kunnen IP-camera's gebruik maken van PoE (Power over Ethernet) zodat zij via de netwerkkabel van spanning kunnen worden voorzien. Het voordeel van IP-camera's is dus dat er geen aparte voeding meer geregeld hoeft te worden (er vanuit gaande dat er niet met infrarood hoeft te worden bijgeschenen), hetgeen aanzienlijk wat installatiewerk bespaart!

Zwart-wit- en/of kleuropnames

Een van de keuzes die u moet maken bij de aanschaf van een camera is of u wilt filmen in kleur of zwart-wit. Kleur levert een gedetailleerder beeld dan zwart-wit maar kan bij te weinig licht geen bruikbare opnames maken (zie afbeelding). Zwart-witcamera’s leveren ook bij weinig licht nog redelijk beeldmateriaal en kunnen zelfs in volledige duisternis nog opnamen maken wanneer ze met infrarood (IR)-stralers worden bijgelicht (zie afbeelding). Voor de IR-stralers moet extra voeding (12V) worden aangelegd! De zogenaamde dag-nachtcamera’s maken gebruik van de voordelen van beide camera’s: ze filmen overdag in kleur en schakelen ’s avonds automatisch over naar zwart-wit.

 

Schemer (kleur)                                      Schemer (zwart/wit +IR)

Gewenste beeldscherpte (resolutie)

Ook de beeldscherpte (mate van detail) kan van belang zijn bij de camerakeuze. Wilt u bijvoorbeeld winkeldiefstal kunnen vastleggen dan zal het beeld vrij gedetailleerd moeten zijn. Hoe hoger de beeldscherpte, hoe meer detail er zichtbaar is. Bij analoge camera's wordt de beeldscherpte uitgedrukt in beeldlijnen (ook wel TV-lijnen, TVL), bij digitale camera's in resolutie (het aantal pixels). Onderstaande tabel geeft een overzicht van de beeldscherpte van een aantal typen camera's (de beeldkwaliteit van analoge typen is omgerekend naar digitale kwaliteit). Voor bewakingsdoeleinden is 1,3 megapixel (digitaal)/520 TVL (analoog) ruim voldoende.

Type camera Resolutie (pixels)
Analoog 380 TVL 320x240
Analoog 480 TVL 640x480
Analoog 520 TVL 795x596
Analoog 650 TVL 1028x596
Digitaal VGA 640x480
Digitaal XGA 1024x768
Digitaal 1,3 Mpx 1280x1024
Digitaal 2,0 Mpx 1600x1200
Digitaal HD 1900x1080

Beeldcompressie

Bewakingscamera’s staan vaak 24 uur per dag aan en leveren daardoor veel beelddata. Zo neemt het beeld van een analoge camera met een resolutie van 640 x 480 x 3 (bytes/pixel) ongeveer 0,88 Mb aan ruimte in beslag. Met 25 beelden per seconde is dit bijna 80 Gb aan data per uur, oftewel 2 Terabyte per dag! En met een 1,3 megapixel digitale camera zijn de getallen nog vele malen groter... Met dergelijke hoeveelheden data staan de opslagschijven al snel vol (vaak ook nog eens met enkel stilstaande beelden...), het is dus noodzakelijk compressie toe te passen.

Om het dataverkeer ook voor het netwerk tot een minimum te beperken, wordt bij IP de compressie al door de camera’s zelf toegepast. Hiervoor maakt de camera gebruik van een compressieprotocol waarmee de beelden worden gecomprimeerd naar Jpeg, Jpeg 2000, H.261/3, H320/3, 2cif, 4cif, ACC, RTSP, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-3, MPEG-4 of H264 (MPEG-4 part10 of AVC). Analoge camera's leveren een standaard beeld dat pas op de recorder/PC kan worden gecomprimeerd.

Vaste opstelling versus beweegbare camera (pan, tilt)

Voorts is er keuze uit vaste en beweegbare camera’s. Beweegbare camera’s zijn uitgerust met extra bewegingsfuncties: pan voor horizontale en tilt voor verticale beweging. Deze camera’s kunnen meestal op afstand worden bestuurd, indien gewenst zelfs met de mobiele telefoon! De beweegbare camera is zowel analoog als digitaal verkrijgbaar, maar gek genoeg is het analoge model aanzienlijk duurder...

Beweegbare IP-camera

Bewegings- en geluidsdetectie

Veel IP-camera’s zijn uitgerust met bewegings- en geluidsdetectie waardoor bij geluid of beweging automatisch wordt overgeschakeld van 1 frame per seconde naar het maximale aantal (meestal 30 frames per seconde). Via sommige softwarepakketten kan zelfs worden ingesteld dat tevens een SMS-bericht en/of afbeeldingen/videomateriaal per e-mail wordt verzonden of door middel van FTP online wordt gezet.

Plaatsing van videocamera’s

Bij de plaatsing van camera's spelen nogal wat factoren een rol (daarom is het meestal zinvol een specialist in te schakelen...). De camera kan bijvoorbeeld door tegenlicht (zoals een opkomende zon) worden verblind. Ook de functie van de camera is belangrijk: kies je voor een overzichts- of detailbeeld? Daarnaast is van belang onder welke openingshoek de lens moet worden afgesteld (het zichtveld verschilt namelijk per camera, variërend van 30 tot 180 graden)? Ook het privacyaspect speelt een rol: er mogen niet zomaar beelden van openbare ruimtes worden gemaakt (zo mag de camera geen beelden van de openbare weg opnemen) en er moet kenbaar worden gemaakt dat er videobewaking aanwezig is.

Meerdere camerabeelden tegelijk bekijken

Opnameapparatuur

Om de bewakingsbeelden terug te kunnen zien en/of bij incidenten als bewijslast voor te kunnen leggen, is het van belang het beeldmateriaal van de afzonderlijke camera’s apart op te slaan. Vroeger gebruikte men hiervoor timelaps recorders waarbij VHS-banden gedurende een halve seconde het beeldmateriaal van camera 1 opsloegen, de volgende halve seconde camera 2, enz. Bij 8 camera’s ontstond dan een bewegend beeld met een tussenpose van 4 seconden per beeld. De VHS-band moest elke dag worden verwisseld en eens in de 6 maanden worden vervangen door nieuwe exemplaren. Problemen als bandbreuk, vergeten de band te wisselen en stoorbeelden kwamen bij VHS veelvuldig voor.

In het huidige digitale tijdperk is daar gelukkig geen sprake meer van. Tegenwoordig wordt voor de opslag van data gebruikgemaakt van (analoge) recorders of, steeds vaker, van de gebruikersvriendelijkere computer. De recorder of PC dient niet alleen als opslaglocatie maar is ook het bedieningspaneel voor de camera('s). Op de hedendaagse recorders kunnen maximaal 16 camera's worden aangesloten (met maximaal 25 frames/sec opname), op de computer maximaal 64 (VGA) of 16 (1,3 megapixel) camera’s. Bedenk wel dat je voor dergelijke extreme belasting een zware computer nodig hebt!

LET OP: Wordt een analoge camera op de computer aangesloten dan zal deze moeten worden uitgebreid met een (daarvoor geschikte) PCI-kaart.

Bewakingsbeelden toegankelijk maken via internet

Door de recorder met het internet te verbinden, zijn de bewakingsbeelden overal te bekijken. Zelfs op de mobiele telefoon! Vanwege de beperkte bandbreedte van mobiel internet is het wel handig een camera te kiezen die is voorzien van dual stream zodat het videomateriaal zowel met een hoge (voor de recorder) als met een lage resolutie (voor mobiele telefoons) kan worden verzonden. Wilt u beelden via internet doorgeven dan moet de configuratie van de camera, computer en modem daar van te voren op worden aangepast. Er zal in ieder geval een poort in de router moeten worden opengezet en daarnaast is het verstandig het videomateriaal af te schermen met een gebruikersnaam en wachtwoord. De instellingen hiervoor zijn per apparaat en per situatie weer anders.

Bewakingsbeelden bekijken vanaf de mobiele telefoon…

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring