Als alternatief voor een recoverysysteem kan het besturingssysteem ook met behulp van een USB-herstelstation worden hersteld. Een USB-herstelstation is feitelijk een USB-stick met daarop een back-up van de Windows-installatiebestanden. Het USB-herstelstation is buiten Windows om op te starten zodat het besturingssysteem te allen tijde opnieuw kan worden geïnstalleerd, dus ook wanneer Windows niet meer wil opstarten! En omdat de procedure via USB verloopt, is het ook nog eens een ideale oplossing voor apparaten zonder DVD-speler zoals tablets en menig laptop. Ook voor minder ervaren computergebruikers is mijn advies een USB-herstelstation te maken. Het is niet ingewikkeld en het helpt je vrijwel zeker uit de brand wanneer Windows er de brui aan geeft!
LET OP: Heeft de fabrikant een recoverypartitie aangebracht dan is het verstandig eerst hiervan een herstelkopie te maken vóórdat een herstelkopie van de gehele Windows-installatie wordt gemaakt (je hebt dan dus twee USB-sticks nodig). Dit om te voorkomen dat de recoveryprocedure niet meer kan worden opgestart.
Het maken van een USB-herstelstation is eenvoudig: open via het configuratiescherm, onderdeel Herstel de optie Een herstelstation maken en activeer de optie Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation. Plaats een USB-stick van 8 GB of meer (naar gelang de benodigde grootte) en klik op de knop Volgende om de recoverypartitie naar de USB-stick weg te schrijven.
Door de computer vanaf het zojuist aangemaakte USB-herstelstation te laten opstarten, kan Windows altijd weer eenvoudig in ere worden hersteld. Start de computer niet op vanaf de stick? Dan zal de boot order in het UEFI/BIOS moeten worden aangepast. Het mag duidelijk zijn dat de USB-stick goed moet worden bewaard (en dus niet voor andere doeleinden wordt gebruikt), deze is immers nodig wanneer er onherstelbare problemen met Windows zijn ontstaan!
© 2001-2024 - Menno Schoone - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring