Hoe zijn teksten uit beveiligde PDF-bestanden te kopiëren?
Dhr. Gussenhoven vraagt:
Ik heb PDF-documenten in het Duits ontvangen en die wil ik graag vertalen, de teksten kunnen echter niet gekopieerd worden. Wat kan de afzender doen om dat te voorkomen?
Antwoord:
Dat de teksten niet gekopieerd kunnen worden, komt omdat de maker het betreffende PDF-bestand daar (al dan niet per ongeluk) tegen beveiligd heeft. Dergelijke documentbeperkingen worden door de maker ingesteld bij het opslaan van het PDF-bestand (hoe dat in zijn werk gaat, is afhankelijk van de gebruikte software).
Of de inhoud van een PDF-bestand tegen kopiëren is beveiligd, kan je controleren via de documenteigenschappen van het bestand. Bij Adobe Acrobat Reader ziet dat er bijvoorbeeld als volgt uit (de beveiligingsmethode is hier ingesteld op Wachtwoordbeveiliging, en de documentbeperking Inhoud kopiëren op Niet toegestaan):
Tekstherkenningssoftware
Kan het PDF-bestand niet zonder beveiliging aangeleverd worden, dan is er nog een optie om de op het scherm zichtbare informatie met tekstherkenningssoftware (ook wel OCR-software genoemd) om te zetten naar tekst. Dit kan onder andere met de nieuwe Windows PowerToy Text Extractor (gebruik de toetscombinatie Win-Shift-T om een kader om de tekst te trekken). De herkende tekst wordt direct als platte tekst (oftewel tekst zonder opmaak) op het klembord geplaatst, waarna het eenvoudig met de toetscombinatie Ctrl-V op elke willekeurige plek (bijvoorbeeld in het vertaalvenster van Google Translate) geplakt kan worden.
Een ander, iets bewerkelijker alternatief is de app Google Lens (https://lens.google/intl/nl/#translate) voor mobiel of tablet. Dankzij de camera op het apparaat kan deze app allerhande teksten direct scannen en live vertalen. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld de Chinese menukaart wilt ontcijferen, of een (op de pc geopend) Duitstalig PDF-bestand ;-) Is het de bedoeling de vertaalde tekst te bewerken, kopieer het dan (vanuit de app) zodat het via e-mail of WhatsApp naar de pc verzonden kan worden.