zie instructievideo nieuwsbrief #88 op 3:27
Vraag:: "Hoe zijn de leestekens toe te voegen aan letters?"
Antwoord: Ik merk dat sommige lezers worstelen met het toepassen van leestekens (zoals á, ä, à, â, ã). Vroeger had je zogenaamde ALT-codes (zie nl.wikipedia.org) nodig om deze en vele andere speciale tekens toe te voegen. Naast vrijwel elke computer lag daarom een ASCII-tabel met ALT-codes, en de codes van de meest gangbare tekens wist je uit het hoofd. Hoewel het gebruik van deze codes achterhaald is, werken ze nog steeds! Houd hiervoor de linker Alt-toets ingedrukt en voer de betreffende 3-cijferige ALT-code in op het numerieke gedeelte van het toetsenbord (bijvoorbeeld 138 voor è, 130 voor é en 137 voor ë). Werkt het niet? Deactiveer dan de NumLock-toets.
Gelukkig zijn de meest gebruikte leestekens tegenwoordig eenvoudig toe te voegen door eerst het leesteken te typen, direct gevolgd door de betreffende letter:
Het is hiervoor wel noodzakelijk dat de toetsenbordindeling Verenigde Staten (internationaal) is geselecteerd (via Instellingen, onderdeel Tijd en taal, sub Taal de toetsenbordindeling Verenigde Staten (internationaal)) zodat de betreffende leestekens pas na de volgende toetsaanslag op het scherm worden getoond (gebruik je in plaats van een lettertoets de spatiebalk dan wordt het leesteken los in de regel geplaatst, dus ' in plaats van á).
TIP: Ook hoofdletters zijn op deze wijze te voorzien van een leesteken, bijvoorbeeld Ë, Ó, Â en Ç.
Tegenwoordig zijn de tekens uit de ASCII-tabel ook eenvoudig in te voegen met de Windows-app Speciale tekens (te openen via Start, Accessoires, of via de zoekfunctie). Gebruik je de software van Office (Word, Excel, PowerPoint e.d.) dan is het makkelijker om gebruik te maken van de ingebouwde Symbool-tool (tabblad Invoegen, knop Symbool). Dit venster toont naast de beschikbare leestekens en symbolen per lettertype ook een overzicht van laatst gebruikte symbolen zodat ze snel opnieuw ingevoegd kunnen worden.
© 2001-2024 - Menno Schoone - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring