Microsoft beschouwt Windows 10 als een service, wat er in de praktijk op neer komt dat halfjaarlijks een nieuwe Windows 10-onderdelenupdate beschikbaar komt. Deze update voorziet Windows 10 van nieuwe functionaliteiten, moderniseert de gebruikersinterface en repareert onopgeloste problemen. Elke onderdelenupdate staat voor een nieuwe Windows 10-versie, zo verschenen sinds de introductie van Windows 10 in juli 2015 (ook wel versie 1507 genoemd) de volgende onderdelenupdates:
Daar komt nu de Oktober 2020 Update (versie 20H2) bij. Zie onderstaande video, deze website en mijn nieuwe boek voor alle ins en outs van de nieuwe versie van Windows 10!
Je zal nu vast denken: huh, versie 20H2? Klopt dat wel? Daar zit een hele geschiedenis achter. Het is inmiddels een gegeven dat elk half jaar een onderdelenupdate uitkomt, in de volksmond heten ze de voorjaars- en najaarsupdate. De eerste onderdelenupdates kregen een weinigzeggende naam (zoals Fall Creators Update). Al snel werd overgestapt op een naam die overeenkwam met de maand waarin de update werd vrijgegeven. Dat was al een stuk duidelijker, de bijbehorende versienummers werden echter nog steeds gekoppeld aan het jaar en de maand waarin de update klaar voor distributie was (en dus niet de maand waarin deze daadwerkelijk verscheen). Zo was de November 2019 Update (versie 1909) al in september klaar, de verspreiding vond echter pas plaats in november.
Voor de eenvoud wordt het versienummer nu gewoon gekoppeld aan de helft van het jaar waarin deze beschikbaar komt. Zo krijgt de voorjaarsupdate voortaan H1 en de najaarsupdate H2 mee in het versienummer, vandaar dat de Oktober 2020 Update het versienummer 20H2 heeft gekregen. De ontwikkelaars van Microsoft hanteerden deze benaming al bij de interne communicatie, en nu dus ook bij de communicatie met eindgebruikers.
Aangezien de najaarsupdates nauwelijks wijzigingen met zich meebrengen, lijkt het mij logischer om voortaan nog maar één keer per jaar een grote onderdelenupdate uit te brengen. Het versienummer kan dan simpelweg worden vernoemd naar het verschijningsjaar (bijvoorbeeld 2021). De vraag is hoe lang het nog duurt voordat Microsoft hier daadwerkelijk op overstapt...
Een versie van Windows 10 wordt maximaal anderhalf jaar ondersteund (zie ook de Windows 10-levenscyclus). De Mei 2019 Update (versie 1903) zal dus uiterlijk 8 december 2020 bijgewerkt moeten worden naar een recentere versie om nog recht te blijven houden op support en updates van Microsoft. Werk je met een niet meer ondersteunde onderdelenupdate (te achterhalen via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Info) dan ontvang je een melding dat Windows 10 'niet langer geldig is'. Een enigszins cryptische waarschuwing waarmee de gebruiker 'vriendelijk' wordt verzocht een recentere onderdelenupdate te installeren....
Halfjaarlijkse onderdelenupdates worden aangeboden via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Windows Update, met de link Downloaden en installeren kunnen ze op een voor de gebruiker geschikt moment handmatig geïnstalleerd worden.
De Oktober 2020 Update is te beschouwen als een servicepack voor het verbeteren van de prestaties en het oplossen van problemen die in de Mei 2020 Update zijn aangetroffen. Een soort van reguliere update dus waarbij geen tijdrovende en foutgevoelige herinstallatie van Windows 10 nodig is, het installatierisico is dan ook beperkt. Was echter nog een oudere Windows 10-versie geïnstalleerd (versie 1909 of ouder) dan komt het alsnog neer op een volledige herinstallatie van Windows 10 (met bijbehorende herstarts en eventuele updateproblemen). Met zo'n volledige herinstallatie blijven de geïnstalleerde apps en persoonlijke bestanden behouden, en worden vele (maar niet alle...) problemen opgelost.
TIP: Maak voordat je de update installeert éérst een back-up van je persoonlijke bestanden. Uiteraard doet vrijwel iedere SchoonePC-fan dat al, toch maak ik er voor de zekerheid nog maar even melding van :-)
Wordt aangegeven dat onderdelenupdate 20H2 'eraan komt' of wordt de update gewoon nog niet aangeboden via Windows Update, dan is de betreffende hard- en/of software waarschijnlijk niet compatibel. Probeer in dat geval eens of het loskoppelen van externe hardware en het verwijderen van onnodige software (zoals virusscanners, een alternatief startmenu, cleantools e.d.) helpt. Lukt het ook niet op deze manier (en wil je niet wachten op een fix van Microsoft), installeer de update dan via de pagina www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 of vanaf een zelfgemaakt installatiemedium.
Lukt het wel om de update te starten maar loopt deze tijdens de installatie vast (waarbij wordt teruggerold naar de vorige installatie), kijk dan eens naar de tips om de installatie van een onderdelenupdate succesvol te laten verlopen. Als geen van deze tips soelaas biedt dan zal een schone installatie van Windows 10 uitgevoerd moeten worden. Ik kan mij echter voorstellen dat je niet zit te wachten op het opnieuw installeren en afstellen van alle software. Als laatste redmiddel zou je daarom eerst nog contact kunnen opnemen met de helpdesk van Microsoft (via de chat-app Hulp vragen, te openen via de zoekfunctie naast Start), zij kunnen eventueel de computer overnemen, het probleem analyseren en waar mogelijk oplossen...
zie instructievideo nieuwsbrief 101 op 5:51
Zoals aangegeven worden met deze onderdelenupdate voornamelijk problemen opgelost. Toch zijn er ook enkele noemenswaardige veranderingen:
Bij een nieuw aangemaakt gebruikersaccount worden de standaard aan de taakbalk vastgepinde apps aangepast aan de hand van de tijdens de setup gemaakte keuzes, een aangesloten telefoon en/of de (eerder aan het Microsoft-account gekoppelde) persoonlijke voorkeuren. Het is slechts een klein detail, en het zal weinigen dan ook echt opvallen...
Wat wel zal opvallen, is de gewijzigde weergave van de tegels in het startmenu. Vanaf de Oktober 2020 Update worden tegels uitsluitend nog transparant weergegeven, waarbij ze de kleurtint van het startmenu zelf overnemen. Hiermee is een einde gekomen aan de soms bonte verzameling tegelkleuren in Start, waardoor het startmenu nu een stuk rustiger oogt.
TIP: De standaardkleur van menu Start en de taakbalk is lichtgrijs. Heb je de voorkeur voor een donkere weergave, wijzig de modus dan via Instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Kleuren, kies bij optie Kies uw kleur voor Donker. Vind je grijs saai? Het toevoegen van kleur aan het startmenu en de taakbalk (zoals in bovenstaande afbeelding) is zeker mogelijk, maar vergt wel een Houdini-achtige truc: stel de optie Kies uw kleur in op Aangepast, wijzig optie Kies uw standaardmodus voor Windows in Donker en optie Kies een standaard app-modus in Licht (hoe verzin je het?!) en kies vervolgens de gewenste kleur. Activeer tot slot de (inmiddels toegankelijk geworden) optie Start, taakbalk en actiecentrum zodat de ingestelde kleur wordt toegepast.
Vanaf de Oktober 2020 Update is de nieuwe (op Chromium gebaseerde) browser Edge standaard geïntegreerd in Windows 10, er is dus geen weg meer terug naar de oude versie. Op zich is dat geen groot probleem, deze nieuwe browser heeft namelijk dezelfde 'look and feel' als de populaire browser Chrome en zal daarom snel wennen.
Hij is vast bekend: de knop met de ster-en-plusje in Microsoft Edge waarmee specifieke webpagina’s eenvoudig als snelkoppeling aan de werkbalk Favorieten kunnen worden toegevoegd. De mogelijkheid om pagina's aan de taakbalk vast te maken is minder bekend, maar zeker ook interessant! Dit gaat vanuit Edge via de knop Instellingen en meer (knop met 3 puntjes), optie Meer hulpprogramma's, optie Aan taakbalk vastmaken, knop Vastmaken. Met een muisbeweging over deze snelkoppeling worden alle geopende tabbladen binnen de vastgepinde website als miniatuurweergaven boven de taakbalk getoond (zoals dat ook bij andere apps kan).
Veel lezers vragen zich af of het ook mogelijk is om een snelkoppeling op het bureaublad te plaatsen, liefst mét het logo van de website. Dit lukt alleen met een workaround: maak een snelkoppeling naar de betreffende pagina op de taakbalk (zoals hierboven omschreven), sluit het Edge-venster, klik vervolgens met rechts op deze vastgemaakte website terwijl de Shift-toets is ingedrukt, kies optie Snelkoppeling maken en bevestig met de knop Ja (de website kan op vergelijkbare wijze ook aan Start worden vastgemaakt). Desgewenst kan de website daarna weer (via een rechter muisklik) van de taakbalk worden losgekoppeld.
Staan er meerdere vensters open dan kan je met de toetscombinatie Alt-Tab snel switchen naar de gewenste app: houd de Alt-toets vast en druk herhaaldelijk op Tab om door de openstaande vensters te bladeren. Vanaf de Oktober 2020 Update worden hier nu óók de openstaande tabbladen van Edge getoond. Het maximaal aantal weer te geven tabbladen is in te stellen via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Multitasking, kopje Alt + Tab, optie Als u op Alt+Tab drukt, wordt het volgende weergegeven: je kan kiezen voor alle tabbladen, de meest recente tabbladen (maximaal 3 of 5) of alleen de actieve tabbladen van de geopende Edge-vensters.
Wil je even ongestoord doorwerken zonder lastig te worden gevallen door de meldingen in het systeemvak? Activeer dan de concentratiehulp zodat je tijdelijk even geen meldingen ontvangt (via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Concentratiehulp). Met automatiseringsregels kan de concentratiehulp automatisch worden geactiveerd, bijvoorbeeld tijdens ingestelde werktijden, wanneer het scherm wordt gedupliceerd (voor een presentatie), een game wordt gespeeld of een app schermvullend wordt geopend (bijvoorbeeld om een film te kijken, of wanneer je geconcentreerd met een ingewikkelde Excel-sheet bezig bent).
De gemiste meldingen worden automatisch naar het actiecentrum verplaatst zodat je ze op een later tijdstip kan bekijken. Standaard werd na afloop van de ingestelde concentratietijd een pop-up getoond met de in de tussentijd gemiste meldingen. Dat kan nog wel eens vervelend zijn, bijvoorbeeld als je net je zakelijke presentatie afsluit. Vanaf de Oktober 2020 Update wordt deze pop-up daarom niet meer getoond, je zal er dus zelf aan moeten denken om de gemiste berichten even in het actiecentrum te bekijken. Wil je de pop-up terug, activeer dan de optie Een overzicht weergeven van activiteiten die ik heb gemist terwijl de concentratiehulp was ingeschakeld.
Sinds de start van Windows 10 hevelt Microsoft beetje bij beetje steeds meer instellingen over van het configuratiescherm naar het venster Instellingen, bij elke onderdelenupdate verandert er wel wat. Hoe meer instellingen worden overgezet, hoe groter de uitdaging wordt om het venster Instellingen overzichtelijk en eenvoudig te houden! Vanaf de Oktober 2020 Update verwijst het onderdeel Systeem van het configuratiescherm direct door naar het venster Instellingen, onderdeel Systeem, sub Info. De taken die in het oorspronkelijke onderdeel Systeem werden vermeld (zoals Systeembeveiliging, Geavanceerde systeeminstellingen) zijn nu bij de sub Info terug te vinden onder het kopje Verwante instellingen.
TIP: Het oude venster is nog steeds te openen met een rechter muisklik op Systeem in het configuratiescherm, optie Openen. Op vergelijkbare wijze is een snelkoppeling op het bureaublad (optie Snelkoppeling maken) en/of in het startmenu (optie Aan Start vastmaken) te plaatsen.
Vanaf de Oktober 2020 Update is de (enigszins overbodige en misplaatste) informatie over de beveiliging van Windows verwijderd uit het venster Instellingen, onderdeel Systeem, sub Info. Er staat daar nu ook een knop Kopiëren, daar heb ik alleen nog geen nuttige toepassing voor gevonden...
Dan nog een instelling die van het configuratiescherm naar het venster Instellingen is verplaatst: de verversingsfrequentie van het beeldscherm (in Hertz). Het aanpassen van de frequentie is met name interessant om het beeld voor de ogen rustgevender te maken. Als de verversingsfrequentie van de monitor naar 75 Hertz verhoogd kan worden, dan zou ik dat zeker eens proberen!
Het aanpassen van de verversingsfrequentie gaat sinds de Oktober 2020 Update via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Beeldscherm, link Geavanceerde beeldscherminstellingen, optie Vernieuwingsfrequentie (het is overigens verwarrend dat de frequentie hier in duizendtallen wordt vermeld). Het is wel noodzakelijk dat de drivers van het beeldscherm zijn geïnstalleerd zodat Windows weet welke verversingsfrequenties deze aankan.
Maak je gebruik van een 2-in-1 apparaat (waarbij het scherm na het loskoppelen van het toetsenbord als tablet gebruikt kan worden) dan is er nog een noemenswaardige wijziging in het venster Instellingen, onderdeel Systeem, sub Tablet. Bij Wanneer ik mij aanmeld is de standaard geactiveerde optie Laatst gebruikte modus behouden gewijzigd in De juiste modus voor mijn hardware gebruiken. Door deze wijziging switcht Windows nu automatisch naar de tabletmodus wanneer het aangesloten toetsenbord wordt losgekoppeld. Heb je liever dat eerst met een pop-up wordt gevraagd of er geswitcht moet worden naar de tabletmodus, activeer dan onder het kopje Als ik dit apparaat als een tablet gebruik de optie Mij vragen voordat naar een andere modus wordt geschakeld.
Verder is bij apparaten die niet over een aanraakscherm beschikken, de (toch al niet te activeren) knop Tabletmodus verwijderd uit de lijst met Snelle acties in het actiecentrum.
Steeds meer typen telefoons (met name uit de lijn Samsung Galaxy) kunnen verbinding maken met de app Jouw telefoon. Is de telefoon voorzien van Android 9.0 of hoger dan is deze met de muis aan te sturen via onderdeel Apps. Dat is bijzonder handig omdat je dan bij wijze van spreken de telefoon niet meer uit je broekzak hoeft te halen om je favoriete apps even snel te kunnen raadplegen! Je kunt nu zelfs apps van je mobiel aan de taakbalk of het startmenu van Windows vastmaken. Klik je vervolgens op zo'n snelkoppeling dan wordt de bijbehorende app op je mobiel geopend op je computer (in de app Jouw telefoon). Nadeel is wel dat het beeldscherm van de telefoon hierbij aan gaat, zodat deze aanraakgevoelig is en de batterij sneller leeg gaat.
© 2001-2024 - Menno Schoone - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring