Microsoft is op 14 januari 2020 gestopt met de ondersteuning van Windows 7, deze pagina staat daarom in het teken van de gratis upgrade van Windows 7 naar Windows 10. Je leest het goed, deze upgrade is nog steeds gratis!
De Windows 10-computers die voldoen aan de hardware-eisen zijn gratis te upgraden naar Windows 11. Bij oudere computers zijn desgewenst de Windows 11 hardware-eisen te omzeilen.
Het herinstalleren van Windows is een tijdrovende klus waar velen tegenop zien. Vaak blijft men daarom maar wat aanmodderen met een sterk vervuild systeem en worden de daarmee gepaard gaande ergernissen voor lief genomen. Een herkenbaar verhaal? Dan wordt het tijd om met een 10-stappenplan Windows opnieuw te installeren.
Voordat Windows opnieuw wordt geïnstalleerd, is het verstandig alle persoonlijke gegevens veilig te stellen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een back-up van de map met persoonlijke documenten, foto's, muziek, downloads, e-mail, contactpersonen, favorieten, belastingaangiftes, de geïnstalleerde drivers, etc.
Met Systeemherstel is Windows terug te zetten naar een eerder gemaakt herstelpunt. Deze herstelfunctie (afkomstig van eerdere Windows-versies) is bijzonder nuttig wanneer Windows op de een of andere manier in de problemen komt, bijvoorbeeld na installatie van kwaadwillende software of na een desastreus verlopen Windows-update.
Standaard wordt een interne schijf door de fabrikant ingedeeld in slechts één partitie. Dat is voor veel mensen geen ideale situatie, een aparte datapartitie en wellicht een extra partitie voor een systeemback-up maakt het gewenst de interne schijf op te splitsen in meerdere partities: C voor Windows, D voor de persoonlijke data en E voor het opslaan van de systeemback-up. Het opsplitsen van Windows en de persoonlijke data maakt het een stuk makkelijker met behoud van de persoonlijke gegevens een image van Windows terug te plaatsen. Op deze pagina wordt het opsplitsen van een interne schijf in meerdere partities beschreven (en hoe deze klaargemaakt kan worden voor een multiboot systeem).
Nadat de interne schijf is gepartitioneerd, moeten de aangemaakte partities worden geformatteerd, dit gebeurt automatisch tijdens de setup van Windows. Op deze pagina staat desondanks toch nog wat informatie over onder andere het formatteren van de (in Windows Schijfbeheer) aangemaakte partities/logische stations.
De setup-procedure van Windows 11 (en Windows 10) is op zich eenvoudig te doorlopen. Het is echter wel belangrijk vanaf het begin de juiste keuzes te maken. Op deze pagina wordt beschreven welke installatieprocedure de voorkeur geniet (en waarom), en welke installatieproblemen u daarbij kunt tegenkomen. De pagina bevat tevens informatie over het wijzigen van enkele standaard instellingen waarvan op de overige pagina's wordt aangenomen dat ze zijn doorgevoerd.
Ter afronding van de setup (en de installatie van een onderdelenupdate) worden vragen gesteld die zijn gerelateerd aan de privacy. Heb je geen flauw idee waar deze privacyinstellingen over gaan, dan kunnen ze voor verwarring zorgen. Door bij elk item de onderste optie te kiezen, wordt qua privacy de veiligste keuze gemaakt. In sommige gevallen wordt je daarmee wel beperkt in de mogelijkheden...
Op deze pagina vind je tips om de installatie van een onderdelenupdate zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Zonder de juiste drivers kan hardware niet naar behoren functioneren. Ondanks het gegeven dat Windows is voorzien van een grote database gevuld met drivers voor de meest voorkomende hardware, is het vinden van ontbrekende drivers vaak nog een probleem. Deze pagina bevat tips voor het achterhalen en installeren van de (ontbrekende) drivers.
Is uw computer uitgerust met een SSD-schijf dan is het snelheidsverschil met een traditionele harde schijf goed te merken, het wegschrijven en uitlezen van gegevens op een SSD-schijf gaat aanzienlijk efficiënter. Het geheugen van een SSD-schijf is echter niet bestand tegen vele schrijfacties, het kan maar een beperkt aantal keer worden overschreven. Daarnaast is een SSD-schijf vaak kleiner dan een traditionele schijf. Wil je daar rekening mee houden, lees dan de tips voor het optimaal gebruik van een SSD-schijf.
Zoals menigeen inmiddels wel weet, gaat mijn voorkeur er naar uit de persoonlijke gegevens (zoals documenten, afbeeldingen, video's, e-mail, contactpersonen e.d.) te scheiden van de systeembestanden door persoonlijke bestanden naar een aparte datapartitie te verplaatsen. Het is van belang dat de bestanden op de juiste manier worden verplaatst zodat Windows en de gebruikte software ook gelijk op de hoogte worden gebracht van de gewijzigde opslaglocatie. Op deze pagina komt dus niet alleen aan de orde welke persoonlijke bestanden in aanmerking komen voor verplaatsing naar de datapartitie, maar ook wordt uitgebreid besproken wat de beste manier is om dat uit te voeren!
© 2001-2024 - Menno Schoone - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring