![]()
| Tips voor het instellen van Outlook (classic)Deze pagina gaat over het e-mailprogramma Outlook, in Windows aangeduid met de naam Outlook (classic). Dit e-mailprogramma is sinds jaar en dag onderdeel van het standalone Microsoft Office-pakket, en is inmiddels ook onderdeel van de Microsoft 365 Personal- en Microsoft 365 Family-abonnementen. Outlook (classic) is vanwege de uitgebreide opties voor het beheren van e-mail, contacten en agenda al jaren populair onder zowel zakelijke als privégebruikers. Inmiddels is Windows 11 voorzien van de app Outlook (new), welke het klassieke e-mailprogramma moet vervangen. De mogelijkheden van deze app zijn echter beperkt. Zo valt de vormgeving tegen, zijn de beschikbare opties beperkt en kan e-mail niet lokaal beheerd worden. Velen willen daarom liever met Outlook (classic) blijven werken.
TIP: Een Microsoft 365-abonnement is vrij prijzig, maar je krijgt er dan wel de AI-assistent Microsoft 365 Copilot en 1 TB online opslag van OneDrive bij. Heb je geen behoefte aan deze extra’s dan voldoet het standalone-pakket Microsoft Office 2024 ook prima. Een ‘ongebruikte’ licentie van dit professionele Office-pakket is, als gevolg van Europese regelgeving, voor slechts een paar tientjes te koop (google “Microsoft Office 2024 licentie goedkoop”). Outlook (classic) downloaden en installerenHeb je een Microsoft 365-abonnement dan is Outlook (classic) gratis te installeren (download: https://apps.microsoft.com/detail/xp9mhd8pgh9n47?hl=nl&gl=NL). Wordt Outlook in het Engels weergegeven, wijzig de weergavetaal dan naar Nederlands via File, Options, Language, Office display language, optie Dutch. Wordt Outlook na een herstart nog steeds in het Engels weergegeven, installeer dan ook nog de 64-bits versie van het Nederlandse Taalaccessoirepakket voor Microsoft 365 (download: https://support.microsoft.com/nl-nl/office/taalaccessoirepakket-voor-microsoft-365-82ee1236-0f9a-45ee-9c72-05b026ee809f). Standaard komt het lint (oftewel de menubalk met instellingen) pas tevoorschijn nadat een menu-item is aangeklikt. Het lint is permanent zichtbaar te maken via het neerwaarts gerichte pijltje geheel rechts van het lint, optie Lint altijd weergeven. Activeer hier tevens de optie Klassiek lint om Outlook voortaan met het uitgebreide (in plaats van het vereenvoudigde) lint te laten openen. Een nieuw e-mailaccount aanmaken en instellenBij de eerste keer opstarten van Outlook moet direct een e-mailaccount worden toegevoegd . Gaat het om een e-mailadres van Microsoft dat is gekoppeld aan het gebruikersaccount dan hoeft vrijwel niets ingesteld te worden, bij overige e-mailadressen is het afstellen wat meer werk. Extra accounts kunnen later worden toegevoegd via tabblad Bestand, knop Accountinstellingen, optie Accountinstellingen, knop Nieuw. Waar mogelijk zoekt Outlook zelf de benodigde instellingen op, voor bekende e-mailadressen (zoals die van Microsoft en Gmail) werkt dat prima. Soms zijn de automatisch ingevoerde instellingen onjuist of wil je liever gebruik maken van een ander protocol (bijvoorbeeld POP in plaats van IMAP), in dat geval moet worden overgeschakeld op de handmatige instellingen. De voor de hand liggende route hiervoor (via de link Geavanceerde opties, optie Ik wil mijn account handmatig instellen; zie linker afbeelding) is niet altijd praktisch omdat de instellingen ook dan automatisch worden ingevuld, en er nauwelijks iets aan gewijzigd kan worden (zo is het bijvoorbeeld lastig om een alternatieve SMTP-server met bijbehorende inloggegevens op te geven). En levert het testen van de instellingen een foutmelding op dat kan het account niet eens worden aangemaakt!
De klassieke manier om een e-mailaccount toe te voegenEen e-mailaccount kan gelukkig ook nog steeds volgens de klassieke, meer geavanceerde procedure worden aangemaakt via de optie Profielen beheren (in plaats van Accountinstellingen), knop E-mailaccounts, knop Nieuw, optie Handmatige instelling of extra servertypen. Hier is de optie Handmatige instelling of extra servertypen te activeren. Selecteer de optie POP of IMAP om in onderstaand scherm te komen. De benodigde instellingen voor een POP/IMAP-account (het e-mailadres, gebruikersnaam, wachtwoord, POP3/IMAP- en SMTP-server, poortnummers en beveiligingsprotocol) zijn door de internetprovider verstrekt. De opgegeven naam wordt getoond als afzender van je e-mailberichten. Zorg ervoor dat het opgegeven e-mailadres correct is, anders komen eventuele reacties op jouw berichten niet bij je aan!
Bij mobiele apparaten wordt meestal het IMAP-protocol toegepast (waarbij e-mail niet lokaal maar online opgeslagen blijft). Beheer je e-mail liever in een lokaal opgeslagen archief, pas dan het POP-protocol toe. Geef hiervoor bij de servers voor inkomende en uitgaande e-mail de door de e-mailprovider verstrekte POP3- en SMTP-server op. Als laatste moeten de gebruikersnaam en het wachtwoord worden opgegeven, de gebruikersnaam komt meestal overeen met (het eerste gedeelte van) het e-mailadres. Alle e-mail in één archief (PST-bestand) opslaanWordt een e-mailadres met POP-protocol beheerd dan worden de e-mails in een PST-bestand opgeslagen. Volgens de standaard instellingen van Outlook wordt voor elk nieuw e-mailaccount een eigen archief aangemaakt (optie Nieuw Outlook-gegevensbestand). Ontvang je de berichten van alle e-mailaccounts liever in één Postvak IN, zorg er dan voor dat alle accounts hetzelfde PST-bestand gebruiken. Dit gaat als volgt: activeer bij het toe te voegen e-mailaccount de optie Bestaand Outlook-gegevensbestand, knop Bladeren en selecteer het bijbehorende, reeds eerder aangemaakte PST-bestand zodat alle in dit PST-bestand opgeslagen berichten, contacten, agenda-items en notities direct weer toegankelijk zijn. Deze truc werkt ook wanneer hiervoor een geback-upt PST-bestand van een vorige Windows-installatie of oude pc wordt gebruikt (vaak een bestand met de naam OUTLOOK.PST). Nieuwe items worden hierna gewoon aan dit PST-bestand toegevoegd. Geavanceerde accountinstellingenDe geavanceerde eigenschappen van het e-mailaccount kunnen worden gewijzigd via de knop Meer instellingen. Op het eerste tabblad kan bijvoorbeeld de naam van het account worden aangepast. Op tabblad Geavanceerd kunnen de poortnummers worden gewijzigd en kan de verbinding worden versleuteld met SSL, TLS of STARTTLS. Onderaan dit tabblad kan tevens worden ingesteld dat Outlook de binnenkomende berichten op de mailserver moet laten staan. Deze optie is handig wanneer de e-mail op verschillende computers gedownload moet kunnen worden. Door de bewaartijd op de server tot twee weken te beperken, wordt voorkomen dat de mailbox volloopt waardoor er geen e-mail meer kan worden ontvangen.
De standaard Outlook-instellingen wijzigenDe standaard instellingen van het e-mailprogramma Outlook zijn op een aantal onderdelen voor verbetering vatbaar (de instellingen met * ontbreken bij Outlook 2021):
Databaselocatie Outlook wijzigenWordt gebruikgemaakt van een aparte datapartitie (zodat de persoonlijke bestanden van de systeembestanden gescheiden kunnen worden), verplaats dan ook de map C:\Gebruikers\inlognaam\ Documenten\Outlook-bestanden met daarin de PST-archiefbestanden (wordt de map Documenten verplaatst dan gebeurt dit automatisch). Zie elders op deze website voor meer informatie over het verplaatsen van de persoonlijke bestanden naar een datapartitie en de problemen die zich daarbij kunnen voordoen. TIP: Voor het kosteloos terughalen/herstellen van een in Outlook verwijderde e-mail kan eventueel gebruik worden gemaakt van de gratis met Outlook meegeleverde reparatietool SCANPST.
Outlook synchroniserenSynchroniseren met MyPhoneExplorerMet MyPhoneExplorer (download: www.fjsoft.at/en/) kan je onder andere de contacten en agenda-items op je Android-telefoon via wifi-, Bluetooth- of USB-verbinding synchroniseren met Outlook op je pc. Ook is het mogelijk om vanaf de pc SMS-berichten te verzenden, de belgeschiedenis te analyseren, gemaakte foto's automatisch naar de pc te kopiëren, bestanden op de telefoon te benaderen en nog veel meer. Zie de pagina over het synchroniseren van je Android-telefoon met MyPhoneExplorer voor meer informatie. Synchroniseren met GoogleLastig dat je de binnen Outlook opgeslagen agenda en contacten alleen op de pc kunt inzien? Door je agenda en contacten met een Google-account te synchroniseren, zijn ze ook op beide apparaten toegankelijk. Het synchroniseren kan bijvoorbeeld met de tools GO Contact Sync Mod (download: https://googlesyncmod.sourceforge.io) en Outlook4Gmail (download: https://outlook4gmail.scand.com). En ben je bereid ervoor te betalen dan is de tool gSyncit (www.fieldstonsoftware.com/software/gsyncit5/) een interessante optie vanwege de vele extra mogelijkheden. Dubbele items verwijderenBij het doorvoeren van een systeemwijziging of bij synchronisatieproblemen komt het wel eens voor dat Outlook-items (zoals e-mailberichten, contactpersonen, agenda-afspraken, taken en notities) dubbel in de Outlook-database terecht komen. Dubbele items kunnen met de gratis tools Outlook Duplicates Remover (directe download: www.slipstick.com/files/ODR5.EXE) en Outlook Freeware - Duplicate Removers (download: www.outlookfreeware.com) eenvoudig worden opgespoord en verwijderd. Het is wel verstandig om eerst een back-up van het bestand OUTLOOK.PST te maken voordat items permanent worden verwijderd. Je weet maar nooit! Weergave-instellingen van mappen herstellenDoor een ongelukkige wijziging in de weergave-instellingen kunnen de mappen met e-mailberichten behoorlijk onoverzichtelijk raken. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door extra toegevoegde kolommen, een aangepast lettertype of een voorwaardelijke opmaak voor gelezen en ongelezen berichten. En lijkt een map leeg te zijn terwijl je zeker weet dat deze berichten moet bevatten, dan wordt de inhoud van die map met een filter verborgen. Gelukkig zijn dergelijke weergave-instellingen eenvoudig te herstellen via tabblad Beeld, knop Weergave-instellingen, knop Beginwaarden van huidige weergave. Bevestig met de knop Ja (of in geval van het verwijderen van toegepaste filters: knop Filteren, knop Alles wissen). Een eenvoudige oplossing dus, die je maar net even moet weten! Outlook-problemen oplossen (veilige modus)Vertoont Outlook problemen bij het opstarten (of wil het helemaal niet meer opstarten) en vermoed je dat dat wordt veroorzaakt door geïnstalleerde invoegtoepassingen? Start Outlook dan eens op in veilige modus (door de Ctrl-toets ingedrukt te houden tijdens het opstarten van Outlook, of met het commando OUTLOOK.EXE /safe in het uitvoervenster dat opent met de toetscombinatie Win-R), in de veilige modus worden namelijk geen invoegtoepassingen geladen. Worden de mapnamen van het archief in een andere taal weergegeven (of zijn er andere problemen met de mapnamen), reset deze dan met het commando OUTLOOK /resetfoldernames. Ook de probleemoplossers van Microsoft kunnen interessant zijn bij het oplossen van Outlook-problemen. Wachtwoord wordt niet opgeslagenIn sommige gevallen doet Outlook moeilijk met het opslaan van wachtwoorden, ook al wordt de optie wachtwoord opslaan aangevinkt. Dit is een veelvoorkomend probleem met de Protected Storage. Start de registereditor en navigeer naar de registersleutel HKCU\Software\ Microsoft\Protected Storage System Provider. Daar staat een registersleutel met een lange naam die begint met S-1-5-21. Verwijder deze (het is verstandig om daar via Bestand, Exporteren eerst een back-up van te maken). In de meeste gevallen is nu het probleem opgelost en wordt het wachtwoord wel onthouden. Let op: alle opgeslagen wachtwoorden worden hiermee verwijderd. Op de pagina over het maken van een back-up van de persoonlijke gegevens staat beschreven hoe deze eerst kunnen worden veiliggesteld. Is het probleem hiermee niet opgelost (of is het niet mogelijk de registersleutel te verwijderen), dan is er wellicht een probleem met de machtigingen van de gebruikersaccount. Selecteer de registersleutel Protected Storage System Provider en kies Bewerken, Machtigingen, knop Geavanceerd. Achter de gebruikersnaam moet in de kolom Machtiging de waarde Volledig beheer staan en in de kolom Toepassen op de waarde Deze sleutel en subsleutels. Activeer de optie Machtigingen voor alle onderliggende objecten opnieuw instellen en doorgeven van overneembare machtigingen inschakelen, klik op OK en verwijder nogmaals de registersleutel. Meer informatie is te vinden in de KB-files van Microsoft (http://support.microsoft.com/kb/290684/nl). Openen van links werkt niet meer en andere problemenIs het niet meer mogelijk om met een link in een e-mailbericht een website te openen of is er sprake van andere aanverwante onregelmatigheden? Een fout in de registratie van de DLL-bestanden is meestal de veroorzaker. Dit probleem is op te lossen door onderstaande commando's stuk voor stuk uit te voeren via Start, Uitvoeren: regsvr32 urlmon.dll Dit gaat het gemakkelijkst door ze stuk voor stuk te selecteren, te kopiëren (Ctrl-C) en in het uitvoerveld van het startmenu te plakken (Ctrl-V). Start vervolgens Internet Explorer en kies Extra, Internetopties, tabblad Geavanceerd en kies de knop Opnieuw instellen. Doorgaans is het probleem dan opgelost. Zie elders op deze website voor meer handige tips met betrekking tot het versturen van e-mail.
|
WORD WINDOWS DE BAAS!Ben je nog niet vertrouwd met Windows of heb je zelfs de neiging de computer het raam uit te gooien? Dan zet deze bestseller je computerleven op zijn kop! Krijg Windows snel onder de knieAls ik lezers over de computerbijbel hoor praten dan komen reacties als deze regelmatig voor:
Mijn doel is duidelijk: Het vergroten van je computerkennis en -vaardighedenHoe geweldig zou het zijn als je Windows zonder hulp naar je hand zet en computerproblemen voortaan zelf weet op te lossen? Ga dan deze uitdaging aan en je zal merken dat je al snel computerwijzer en -vaardiger wordt. Je computerleven verandert echt! Twijfel je?De teksten zijn in begrijpelijke taal geschreven waardoor ook senioren en beginnende computergebruikers dit boek weten te waarderen. Ik hanteer een 100 dagen retourgarantie. Geen boekhandel die daar ooit aan zal beginnen, dat zegt wellicht genoeg. En kom je er toch niet uit dan kan je als lezer van mijn boek altijd nog om mijn hulp vragen. Menno Schoone ![]()
|
Met mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte van de veranderingen in Windows en behandel ik vele lezersvragen. Zelfs computerexperts vinden deze tips interessant en leerzaam!
Meld je vrijblijvend aan en ga direct aan de slag met mijn 13 beste tips! Ik respecteer je privacy en afmelden is eenvoudig.
© 2001-2024 - Menno Schoone - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring